blog ..antara syurga dan neraka


tertarik dengan sebijik buku..LEDAKAN FACEBOOK ANTARA SYURGA DAN NERAKA..aku rasa..blog pon lebih kurang cam facebook je jugak..cuma ada lebihnya..ada kurangnya..tapi realitinya..semua perkara yang kita lakukan..fikir dengan akal..imbangi pilihan antara syurga mau pon neraka dalam setiap perkara yang kita lakukan..cuma aku cuba kecikkan skop dia kepada blog..

blog..memacam leh tulis..leh luahkan..siap leh tepek gambar sebesor gedabak sesuka hati..nak kasi publish entry kat blog..ada yang tak pikir baik buruknya..bila dah pikir traffic..bila dah pikir duitt masyuk..bila dah pikir komen yang bakal berlambak..maka..apa yang dipublish pon main taram ikut suka jiwa raga..tak kira mana halal haram..tak ambik kisah tang mane benda syubhah..asalkan..traffic berjuta..komen berlambak.maka tersengih sengih la si empunya blog..

nak kasi publish sesuatu entry..kena ambik kira..pahala dosa..jangan main taram je..aurat didedahkan..biarpon bukan aurat kita sendiri..aurat orang lain didedahkan..tu dah kira dosa dah tu..mendedahkan keaiban orang..kan..ada yang kasi publish entry yang belum pasti kebenarannya..kira entry syubhah le cenggitu..sepatutnya dijauhkan entry entry pesen syubhah ni..ditakuti pembacanya terjebak kedalam lembah fitnah..lain la kalo blog tu..tuan dia je yang mengadapnya..

kesmpulannya..apapon kita nak buat..cuba imbangi antara dosa pahala..halal haram..sebab perkara sebegini la yang akan membawa kita ke syurga..ataupon neraka..



bukan sekadar omongan kosong

21 comments:

Anum said...

insyaallah

Sunah Sakura said...

insya'Allah...

cantik gambar ko amek

Rozuan Ismail said...

makin lama makin hebat gmbr ko ambik

gAdis inkAyz said...

thanks neslo utk nasihat yg sangat2 terbaek ini.

InsyaAllah akan cuba dijauh2kan apa yg xpatuut tuu.

liyana said...

bereh bos!
insyaALLAH

azwa amani said...

ambil dunia untuk akhirat :)..

Bella Bell said...

Kalau blog yang bersifat peribadi cam ne? yang cerita pasal diri dia je.

Iffah Afeefah said...

Erm mkasih igtkn

aku pon still jage lg bab tu

da la tak baik mane

kang byk sham ke neraka lak sbb blog

FTR said...

terima kasi mengingatkan..

~cek balik entri2 ko sebelum2 ni.. ada entri yang aku prasan.. gambar tu tak elok ko tayangkan..

FTR said...

*terima kasih...

Zul Fattah said...

betol tu ayie.. kalau tak tahu nak tulis apa pun.. senyap je.. itu lebih baik..

kalau ko search blogger underground.. macam2 ko boleh jumpa ayie.. gay, lebian, dan mcam2 lg.. dosa dan maksiat je..

PENCONTENG said...

Ostad,
entri baru tu bukan untuk ostad.
saya suka cara ostad, bertanya bukan terus menghukum.

saya kira ayat tersurat dan tersirat itu perlu dibezakan. sebab tu kita belajar simile, hiperbola, personifikasi waktu sekolah dulu kan? :)

ada anon mana tah hukum aku muktazilah. sedih :(

Adylia Qarissa said...

Yang baik itu dari-Nya. InsyaAllah berkongsi yang baik pasti dapat ganjaran yang baik.

Terbang Bersamaku said...

terima kasih atas nasihat dan perinagatn nya..
kt kena berfikir sblum bertindak, elakkan menyakiti hati yg membaca..
nice entry..=)

[wani_mn] said...

insyaALLAH :)

SyASyA SaNi said...

insyaALLAH

aku nak tulis yg posif je kt blog aku

tanak entry marah2 dh...hewhew

FasiHaH SupiaN said...

setuju!!!

ji..aku suka amik gamba gak. nak nuntut amik gambo cantik2 dr engko....bleh?huhu

BungaTulip said...

Terima kasih, Peringatan yang cukup baik untuk semua..

[sutera kasih] said...

saling tegur2 yaa..kdg khilaf..

ain dzaya said...

ain pun jaga ga bila nk publish n3...

"Ain Dzaya | Tips penting bodek godek pensyarah.hik.hik..".

Cik Pulau said...

betol ji.. aku sokong...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved