tegur kang marah pulak

ada orang bila ditegur..dia cool je..dapat maintain cool..tapi tak ambik port pon pasal teguran tu..even teguran tu kearah kebaikan..ada jugak orang..yang lagi ok bila ditegur..dan siap minta ditegur lagi..untuk baiki diri dia tang mana yang patot..tapi..ada pesen orang..yang bila ditegur tentang kesalahan dia yang dah terang tang tang memang salah..dia jadi melenting..jadi baran..dan tak boleh nak terima teguran tersebut..

orang tu kekadang dah tegur leklok..tapi maybe la kot..sebab ego..sebab rasa diri tu dah perfect sangat...bila dah nama manusia..takdernye yang perfect..bila dah tak perfect..ada la tu kesilapan dan kekurangan..dah tu.bila dah ada yang tegur..patot patot terima kseh la..bersyukur..at least ada lagi orang yang masih lagi mengambil berat tentang diri kita..

sebenarnya bila dah ada yang menegur..sepatutnya kita pandang perkara tu..sebagai satu perkara positif..anggap sahajalah..tuhan sedang menegur kita..melalui pengantaraan manusia..tu pon kalau teguran tu teguran kearah kebaikan la..sebab apa yang baik tu..memang dari ALLAH..



bukan sekadar omongan kosong

11 comments:

Iffah Afeefah said...

aku ske tang tuhan tengah menegur kite

#ji entry ni nmpak separa matang kikiki

babycomel said...

entah kenapa la perlu marah & melenting eh bila ditegur cara baik.. pttnye ucapla tq sbb saling ingat mengingatkn kearah kebaikan..
hii, baby follow sini ;)

Rozuan Ismail said...

setiap teguran tuh kalau membina patut diambil berat

[wani_mn] said...

nak menegur orang kena pulak yang jenis panas baran, memang payah. dia je rasa diri dia betul. pfft

~~zana@pb~~ said...

Tegur dengan berhemah, insyaallah org yg ditegur rasa malu. Tapi kalau yg menegur pun lebih kurang sama je perangainya....mungkinlah org naik hangin...hehe.
Kdg2 lps marah, mungkin dia akan fikir balik kesilapan dia, mcm dlm drama yg selalu kita tengok tu.

ghost writer said...

memang, kebanyakannya memang disebabkan oleh ego. ego nih macam duri dalam tumit. lau tak sakit sekarang, sakit akan datang.

qasehraihan said...

tegurlah saya jiji kalau saya alpa.hihik..

mana bleh reveal kesayangan kita..huhu

http://www.qasehraihan.blogspot.com/2012/06/dedikasi-istimewa-untukmu.html

Rai said...

setiap org penerimaannya pada teguran memang berbeza..oleh itu cara kita menegur pun berbeza.. mungkin ada orang anggap..aku tegur tegur dah..dia nak terima ke tidak lantak la..

hakikatnya bukan semudah itu...

Cik Pulau said...

okey ji.. mu bleh tegur aku.. aku terima.. huhuhu

Ka'Yan said...

woahhh lama da tk singgah cni..
hehe..
setiap orang ada ego memasing.. besa laa kalu org da terang2 salah and bila kena tegur tk nak ngaku kan..
btw, setiap teguran itu adalah untuk kebaikan masing2 kan..

Aqilah Ali said...

mencegah kemungkaran kan ?

saling tegur menegur ... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved