harimau malaya dilenyek gajah putih

seperti yang disangka sangka bila dah kalah akan ada macam macam tohmahan penghinaan cadangan kritikan dan sebagainya..padang cam gampang la..macam le padang bukit jalil tu cantik sangat..pengadil dah mabuk tomyam siam la..eleh..kalo main second legaue kat mesia pon aku rasa cam tu jugak jadinye..layanan buruk la..aku tengok pasukan philipine ok je even kena layanan buruk..so sapa yang kita nak salahkan??dah pesen manusia..sering cari salah orang salah sendiri tak nampak dimata..ceytpodaaahhh..

tak kesah la.dah kalah..cuba cari balik tang mana tak kena..tapi aku tetap kecewa dengan dunia bolasepak malaysia..bola dah dipolitikkan..tu cite lama..tapi pesen sekarang..bola dah diraja rajakan..erm..paham paham la..takkan maju dunia bolasepak kalau dicampuradukkan dengan kepentingan peribadi oleh pihak pihak tertentu..tengok sahaja pembangunan bolasepak international..mana ada capurtangan pihak pihak yang berpentingan..ceyh...ok stop..

aku nak kasi story untuk para pengantin pengantin yang bakal meng hire kan fotografer untuk majlis perkahwinan korang...korang mesti terpikir apa gila nya fotografer fotografer kasik caj sampai beriban..padahal kerja camtu je..meh aku kasik explain apehal caj tu sampai beriban riban..

KENAPA LAIN JURUGAMBAR LAIN HARGA DAN KENAPA KOS JURUGAMBAR PERKAHWINAN MAHAL ?

2. KOS MASA BEKERJA : Bagi aku ni merupakan perkara paling penting. Kalau majlis bersanding hingga outdoor ia dah meliputi lebih 7-8 jam bekerja. Itu tak termasuk sekiranya shoot majlis nikah dan malam berinai (tambah lagi 8 jam). Kalau photographer part time mereka hanya ada masa belah malam untuk buat editing. Mereka perlu pilih beribu2 keping gambar, edit dan rekabentuk album sendirian. Kadangkala kerja dari 9 malam – 12 malam hanya mampu buat 1 atau 2 page custom album. Kalau 20 page? Esoknya kena bangun awal untuk kerja dari pagi sampai petang. Hujung minggu tak boleh buat editing sebab ada job lain pula. Cuba bayangkan dengan mengorbankan masa hujung minggu dan waktu malam bersama anak dan keluarga serta masa rehat untuk diri sendiri, berapa pula harga korang?

3. KOS ALBUM : Sebenarnya kos album ni meliputi kos perjalanan dan masa untuk menghantar serta mengam

bil album, re-printing kalau kualiti tak memuaskan dan harga album tu sendiri. Harga album biasa ada yang bermula dari RM300 hingga album professional yang boleh mencecah RM1500 untuk satu album. Tanpa sedar ia juga melibatkan masa bekerja seseorang photographer.

4. KOS PROFESSIONAL: Kos ni merupakan sesuatu yang subjektif tapi ia juga penting. Kemahiran photographer berbeza dari segi kreativiti, kemahiran kendalikan kamera, kemahiran editing, pengalaman dan lain-lain. Bila anda bayar photographer secara tak sedar anda membayar untuk semua kemahiran yang ada padanya yang diperolehi bertahun-tahun melalui proses pembelajaran yang panjang. Anda membayar untuk ‘skill’ mereka menghasilkan gambar bukan harga album yang menjadi ukuran semata-mata. Sebagai perbandingan kalau aku nyanyi lagu Siti Nurhaliza orang nak bayar RM5 pun susah, tapi kalau Siti nyanyi mungkin boleh bayar RM5000 padahal lagu yang sama, haha. Mengapa? Kenapa kita mengupah tukang kayu nak renovate rumah kita sedangkan kita juga ada semua peralatan yang dia miliki. Boleh tak kita cakap alaaa peralatan buat semua ni murah je napa nak cas mahal2? Sebab apa?

Kesimpulannya, ia bukan sekadar harga album. Banyak lagi faktor lain yang menyumbang kepada kos sebenar wedding photography. Kerja photographer yang lebih sukar baru bermula selepas selesai sesuatu majlis. Bagi photographer full-time pula, mereka terpaksa bayar kos overhead seperti sewa kedai, bil utiliti, gaji pekerja, kenderaan, tax dan sebagainya. Dari mana mereka dapat duit untuk bayar semua tu? Artikel ini diharap dapat beri sedikit gambaran tentang kos yang terlibat oleh seorang photographer wedding ni. Wallahua’lam.
 
tak caya klik SINIbukan sekadar omongan kosong

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved