tak puas hati sangat..

aku ada proton saga sebijik..tu pon pemberian ayah aku..sebab dia dahbeli kereta baru..proton saga yang aku ada..dan aku dok tunggang sekarang dah berumur 26 tahun..tua setahun dari umur aku..memang kereta tu kereta lama..tapi setakat nak memecut 140km/h..no probs..setakat nak berteduh hujan panas..ok lagi..setakat nak bawak isteri tu pon ok lagi.

tapi ramai yang dok tanya..pehal aku tak beli kereta baru je?maklomla..dah kawen..tak malu ke wife nak naek old skool punya kereta?takkan tak mampu lagi kot..kamera dah rege beribu..kawen pon dah kawen..tapaula kete baru sebijik..ape ade hal kan..

bagi aku..selagi kereta tu mampu berkhidmat dengan baik...aku akan guna dan push jugak sampai dia kong..ataupon aku akan guna sampai satu ketika yang aku rasa aku perlukan kereta baru..sebabnya..aku tak suka guna barang tetiba tukar tak memasal..

macam kereta...cik isteri pon cakap..tu benda susut nilai..dah benda tu dh ada..so leh la nak beli benda lain dulu..bagi kami..lagi baik beli asset dulu..cam contoh beli tanah then buat rumah..biorle kete tu kete lama..asalkan boleh guna lagi..dari dok bermewah sangat nak menayang depan orang..sampai nak makan pon berutang..



bukan sekadar omongan kosong

13 comments:

liyana said...

'RICH people stay rich by living like they are BROKE.BROKE people stay broke by living like they are RICH'..
bersederhana itu terbaik bro~

Mat Gebu said...

Betul ji...pc sokong, lain lah kalau mereka nak tolong bayar duit muka, duit bulan, duit roat tax, duit minyak dan duit saman sekali...

Cara Mudah said...

(blogger malaysia)
salam blogger,blog yg cantik.,goodjob..brminat nk link kn blog dan senaraikan blog di mmber list homepage blog sy...sama2 dpt backlink... http://searchsecure.blogspot.com/2013/03/dapatkan-backlink-cara-mudah-rahsia-seo.html..klau brminat..text sy di entry di ats,bersama2 link blog anda..lpas da psang bnner.. happy blogging..

Rozuan Ismail said...

setuju sgt. bila dh kahwin ni, kena plan betol2. aset utk masa depan lebih penting

diana said...

beli umah dulu,beli harta lain dulu..kereta tu dah ada jadi guna je.tak de hutang jangan nak tambah hutang.baru kawen kan..banyak benda lain yang belum ada perlu diadakan..yang dah ada,masih elok guna je dulu.

Anonymous said...

betul tu ustaz.... berkat... bila dah confirm boleh lah beli bmw.. ha.. ha..ha. dunia.

Lydia Miza said...

Kereta ni beli mahal2 jap je nilai rendah menyembah bumi. Hidup kita ni kalau ada duit pun beli la benda yg perlu dulu. Nak beli rumah ke, tanah atau emas lebih berbaloi kot sbb harga makin naik.

Ikut ckp org boleh jadik giler kiter ni. Fikir apa org kata boleh pening .. Hehehe

Ainul Hayat said...

Setuju Sangattttttttttttttt. Ostad Jiji, selamat pengantin baru yerp. Semoga berbahagia selamanya.

cucu umie said...

mcm ayah ayie ktelah, ayah akan guna bnda tu lagi mana mampu memberi manfaat..

cheekychubbycutegirl said...

Setuju sangat..yg penting kumpul aset dlu..

MR & MRS MAKMUM said...

lebih baek kumpul asset yg nilainya makin naik brbanding yg makin susut

Ain Dzaya said...

untuk dapat kereta free ni walaupun buruk...

Ain Dzaya said...

untuk dapat kereta free ni walaupun buruk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved